אנחנו 'תוצרת הארץ' – תנועת קהילות הצעירים של ישראל.
'תוצרת הארץ' נוסדה לפני 11 שנים בעקבות המחאה החברתית כדי לאפשר לצעירים בישראל לקחת בעלות על עתידם ולבנות בעצמם את חייהם.
התנועה פועלת ביחד עם 1,500 צעירים ב-16 יישובים ברחבי הארץ באמצעות הקמת קהילות חדשות, יצירת שיתופי פעולה עם קהילות שכנות והקמת רשת צעירים מקומית כדי לפעול יחד ולקחת בעלות על העתיד שלנו – דור הצעירים של ישראל, חלוצים תוצרת הארץ.
באמצעות קידום יזמות ופעילות קהילתית אנו פועלים בארבע המערכות המרכזיות בחייהם של צעירים בישראל – תעסוקה, חינוך, מגורים ותרבות – כדי לייצר לעצמנו את סביבת החיים המתאימה לנו.
למה, מה הבעיה?
'תוצרת הארץ' בוחרת להתמודד עם שתי בעיות ליבה בחברה הישראלית.
- תופעת המרכוז – המעבר של דור הצעירים האקדמאים והיצרנים למרכז הארץ והותרת יישובי הפריפריה ללא שכבת האוכלוסייה הקריטית הזאת. כיום, בעיני הצעיר הישראלי המעבר למרכז הארץ היא מטרת חיים ומדד להצלחה אך מרכז הארץ אינו עומד בעומס האדיר וצפוי לקרוס אם לא נפעל לשינוי המצב.
- מצבם של הצעירים בישראל – קשה להיות צעיר בישראל. נוסף על יוקר המחיה, מצב הדיור, ומשבר התעסוקה במגפת הקורונה, הצעיר הישראלי הממוצע חי לבד, ללא מסגרת חברתית תומכת. צעירים רבים מדווחים על חוויה של בדידות ושל חוסר ביטחון לצד חלומות גדולים, יצירתיות ורצון בפיתוח זהות ומשמעות בעולם.
הצעירים מהווים רבע מאזרחי ישראל והם עתידה של המדינה. על כן, חיזוק הדור הצעיר לצד צמצום תופעת המרכוז הם הכרח להצלחתנו כאומה וכמדינה.
אז מה עושים?
קהילה היא הפתרון.
חיים קהילתיים הם המענה למצבם של הצעירים. 80% מהצעירים בישראל מחפשים לחיות בקהילה. זה מה שחסר לנו – קהילת חיים אמיתית שהיא מפגש אנושי, שיח בגובה העיניים, יד על כתף, מסיבת פורים, טיול פריחה, נגריה קהילתית, מחסן שיתופי, חנות לבגדים יד שנייה. קהילה היא מה שמביא צעירים לבחור להשתקע בערים כמו נתיבות, לוד, טבריה, חצור הגלילית וצפת ולהפוך אותן לערי העתיד של ישראל.
בימים אלו ממש פועלים אלפי צעירי 'תוצרת הארץ' ביישובי הפריפריה ברחבי הארץ לפיתוח ארבע מערכות הליבה – תעסוקה, חינוך, מגורים ותרבות – במטרה למשוך צעירים נוספים, לאפשר להם לקחת בעלות על עתידם ולהוות פעולת נגד לתהליך המרכוז.
תוכניות הדגל שלנו – איך זה עובד?
תוכנית המלגות: במסגרת הפרויקט המרכזי של 'תוצרת הארץ' אנחנו מקימים ומפעילים 54 קהילות סטודנטים בשותפות עם כלל המוסדות האקדמיים והרשויות המקומיות. התוכנית מזמינה סטודנטים להיות חלק מקהילה חיה ויוצרת בת 20-25 חברים אשר הופכים להיות שותפים הפועלים יחד במסגרת עשייה קהילתית ביישוב שבו הם חיים. סטודנטים וסטודנטיות רשאים להגיש את מועמדותם לתוכנית וליהנות ממלגת לימודים ושכר דירה עד 16,000₪ בשנה.
רשת הצעירים: בכל יישוב שבו פועלות קהילות 'תוצרת הארץ' אנו פועלים לחיבור כל הקהילות השכנות ביישוב כדי ליצור רשת צעירים מקומית בעלת כוח השפעה, קשרים ויכולת אופרטיבית. תפקידה של רשת הצעירים הוא לאפשר לדור הצעיר לקבל החלטות ולהשפיע בעצמו על עתידו. הרשת היא קבוצה של קהילות צעירים שחברו יחדיו והיא הכלי להגשמת חלומות, ליצירה משותפת, לתרבות צעירה, לאירועים ויוזמות שהופכות את החיים ביישוב לטובים, מהנים ומלאי משמעות ותקווה.
אקדמיה לקהילה: פרויקט לימודים ייחודי בשיתוף המכללה האקדמית בית ברל להכשרה בתחום "בינוי קהילה". הפרויקט מציע לימודי תעודה למי שמעוניין להקים קהילה או לפתח קהילה קיימת. במסגרתו 4 קורסים בנושאים: יזמות עסקית וחברתית, מעורבות אזרחית, שיווק ותרבות.
יזמות קהילתית: תנועת 'תוצרת הארץ' מעניקה מדי שנה מימון ליוזמות קהילתיות בהובלת חברי התנועה. בין השאר העניקה התנועה מימון לשלושה גני ילדים חקלאיים-סביבתיים בלוד: "בראשית", "אסיף" ו"אלומה", לבית הספר החקלאי בלוד "ביכורים" ולפאב השכונתי בנתיבות "פאבליק".
בנוסף, כל חברי התנועה מובילים פרויקטים של עשייה קהילתית בהיקף מצטבר של 170,000 שעות פעילות בשנה ומקדמים מיזמים שונים, ביניהם: נגריה שיתופית, ערב היכרויות לבעלי מוגבלויות, אירועי תרבות מקומית, ספריה ניידת, ליווי כלכלי למשפחות, חנות בגדי יד2 ועוד.